<<     Inhoud    >>Er zijn veel kleine aandoeningen waarbij geen indicatie bestaat voor orthopedisch maatschoeisel, maar waarbij wel hinderlijke klachten bestaan. In veel gevallen kunnen kleine hulpmiddelen hier groot effect sorteren. De orthopedisch schoentechnische bedrijven beschikken over een breed assortiment van kleine hulpmiddelen.
Bij ouderen komen vaak klachten voor als gevolg van druk tegen de tenen. De tenen drukken tegen de schacht van de schoen, tegen het voetbed of tegen elkaar. De essentie van de behandeling bestaat uit het vrijleggen van de drukpijnlijke plek. Door een viltring rondom de likdoorn te plakken, zal de likdoorn drukvrij liggen en geen pijn meer veroorzaken. Een 'teenkussen' voorkomt druk tegen de plantair gerichte teentoppen bij hamertenen. Een teenspreider voorkomt dat de tenen tegen elkaar drukken. Er kan ook getracht worden om met behulp van een hamerteenstrekker de hamerteenstand tegen te gaan. Daardoor wordt eveneens geen druk meer uitgeoefend tegen de plantair gerichte teentop. Voor een hielspoor bestaan eenvoudige siliconen 'kussentjes', met of zonder uitsparing, in verschillende diktes. Er zijn voorvoetsteunen in verschillende vormen die goed dienst doen bij lichte metatarsalgie-klachten. De orthopedisch schoentechnicus kan individuele adviezen geven omtrent het juiste hulpmiddel.
Er zijn ook hulpmiddelen bij het aan- en uittrekken van de schoenen. Hierbij kan gedacht worden aan een lange schoenlepel.
<<     Inhoud    >>