<<     Inhoud    >>De titel podotherapeut is een beschermde titel. De vierjarige fulltime HBO-opleiding tot podotherapeut is op twee plaatsen te volgen: de Fontys Hogeschool in Eindhoven en de Saxion Hogeschool in Enschede. De titel podotherapeut mag alleen worden gevoerd als deze vierjarige HBO-opleiding aan een van de beide instituten met succes is afgerond. Bovendien behoort een podotherapeut tot één van de tien paramedische beroepen. Dit is geregeld in de Wet BIG in artikel 34.

15.1 Podotherapeutische behandeling

Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten en/of klachten aan het bewegingsapparaat, die voortvloeien uit een afwijkend functioneren van de voeten. Paramedisch wil zeggen dat de podotherapeut uitsluitend werkt op verwijzing van een praktiserend arts of medisch specialist. Ook dit is geregeld in de Wet BIG. Een podotherapeut behandelt veel verschillende klachten, met als doel: het opheffen, verminderen of compenseren van stoornissen in het functioneren van het steun- en bewegingsapparaat, voortkomende uit afwijkingen in de voet(stand), alsmede behandeling van huid en nagels indien er sprake is van een pathologie. Behandelingen die door podotherapeuten worden verricht, kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op:

- specifieke voetproblemen bij kinderen;
- standafwijkingen van tenen/nagels;
- overbelastingsklachten;
- vermoeidheidsklachten;
- sportblessures;
- klachten aan het steun- en bewegingsapparaat als gevolg van een verkeerde stand van
  de voeten;
- klachten bij Diabetes Mellitus (suikerziekte) en reuma;
- preventieve screening bij Diabetes Mellitus.

15.2 Werkwijze

Na verwijzing van een arts voert de podotherapeut een uitgebreid onderzoek uit met als doel de oorzaak van de klachten op te sporen. Is de oorzaak bekend, dan stelt de podotherapeut vanuit deze diagnose een behandelplan op.

15.3 Therapiemogelijkheden

Een podotherapeut heeft verschillende therapieën tot zijn beschikking:
- het toepassen van orthonyxie en onychoplastie (nagel beugel en nagelprothese);
- het uitvoeren van instrumentele behandelingen;
- het uitvoeren van wondbehandelingen (bijv. bij diabetes mellitus-patiënten);
- het toepassen van caustische behandelingen;
- het toepassen van vilttherapieën;
- het toepassen van verbanden en tapings;
- het mobiliseren van de voet;
- het toepassen van schoenmodificaties;
- het geven van een schoenadvies;
- het geven van preventieve adviezen;
- het geven van adviezen betreffende voethygiëne/voet verzorging;
- het vervaardigen van podotherapeutische zolen volgens verschillende methoden;
- het vervaardigen van orthesen en prothesen (van verschillende materialen).15.4 Samenvattend

Een podotherapeut ziet vaak mensen met klachten die al geruime tijd aanwezig zijn. De gedachte "wat vanzelf komt gaat ook vanzelf weg" gaat bij voeten en het gehele steun- en bewegingsapparaat dikwijls niet op. Vermoeidheid in de voeten en benen, lage rugpijn, opstartpijn in de voeten, kramp, tintelingen, ulcera, ingegroeide nagels enzovoort, zijn allemaal indicaties voor een huisarts of specialist om door te verwijzen naar een podotherapeut.
<<     Inhoud    >>