<<     Inhoud    >>



8.1 Semi-orthopedisch schoeisel

Semi-orthopedisch schoeisel is fabrieksmatig vervaardigd schoeisel en wordt ook orthopedisch maatschoeisel type B genoemd. Er worden hoge kwaliteitseisen aan het schoeisel gesteld en er zijn verschillende breedtematen beschikbaar. Bovendien is er extra ruimte in de schoen gecreëerd zodat er een individueel voetbed kan worden ingebouwd. Dit schoeisel is goedkoper dan orthopedisch maatschoeisel en kan sneller worden geleverd. Het spreekt voor zich dat alle voorzieningen aan confectieschoeisel ook hier mogelijk zijn.

8.2 Orthopedisch maatschoeisel

Orthopedisch maatschoeisel is volledig individueel vervaardigd schoeisel, ofwel orthopedisch maatschoeisel type A. Er wordt een individueel voetbed met aanpassingen gemaakt, maar het is ook mogelijk een aparte binnenkoker te maken. Er kunnen fraaie producten gemaakt worden. Toch is in het algemeen zichtbaar dat het geen ranke en modieuse confectieschoen is. Als dat mogelijk was, zou er immers geen indicatie voor orthopedisch maatschoeisel bestaan.

Dit betekent dat er bij de vervaardiging van dit schoeisel altijd een afweging gemaakt moet worden tussen functionaliteit en cosmetiek. Acceptatie door de cliënt speelt hierbij een grote rol, het kan reden zijn om, in overleg met client en voorschrijver, vooralsnog geen schoenen te maken.

8.3 Voorlopig orthopedisch schoeisel (VLOS)

Voorlopig orthopedisch schoeisel is een schoentype tussen de passchoen en het definitieve schoeisel in. De schoen is zodanig van kwaliteit dat er minimaal drie maanden op gelopen kan worden. Qua uiterlijk is de schoen minder cosmetisch. De bedoeling is om een op korte termijn veranderende situatie adequaat op te vangen, omdat bijvoorbeeld door training (fysiotherapie) de situatie zodanig verandert dat het schoenrecept gewijzigd moet worden. Het schoeisel wordt dan ook alleen in overleg met de specialist gemaakt en het vereist een aparte machtiging.

Revalidatie-verbandschoeisel (VLOS)

In die situaties waarin confectie-verbandschoeisel te weinig steun biedt, bijvoorbeeld bij voorvoetamputaties en grotere voetdefecten, wordt individueel verbandschoeisel aangemeten. Door de individuele maatvoering is het mogelijk om schoentechnische voorzieningen aan te brengen waardoor meer stabiliteit wordt verkregen.

8.4 Verbandschoeisel (confectie)

Verbandschoeisel is bestemd voor snelle mobilisatie van cliënten met niet al te grote, genezende wonden aan de voeten of bij wisselend oedeem en bedreigde voeten. Met de voet in het verband wordt maatgenomen. Er zijn twee sluitingen, een ritssluiting aan de achterzijde en een klittebandsluiting op de wreef. De tong loopt ver naar voren door. Dit betekent dat beide zijkanten volledig naar buiten gelegd kunnen worden. Daarna wordt de voet op de binnenzool geplaatst. Vervolgens wordt de schoen om de voet gesloten. Er kan daardoor nooit een probleem zijn met aan- en uittrekken. De ruime sluiting aan de voorzijde heeft tevens als voordeel dat volumeverschillen, bijvoorbeeld door afwisselend dik en dun verband, kunnen worden opgevangen. Er is ruimte om een individueel voetbed in de schoen te leggen, waardoor delen van de voetzool drukvrij kunnen worden gelegd. Het spreekt voor zich dat het een noodoplossing betreft, die slechts matig steun biedt, maar lopen in en een beetje buitenshuis mogelijk maakt.
<<     Inhoud    >>