<<     Inhoud    >>6.1 Maatsteunzolen en maatvoetbedden

Maatsteunzolen en maatvoetbedden kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn om voetklachten te verhelpen, te verminderen of te voorkomen. Zij bewijzen hun diensten bij standcorrecties van de voet en bij het vrijleggen van drukplaatsen.
Voet- en looponderzoek vindt plaats om de mate van correctie, ondersteuning en drukverdeling vast te stellen. Ook de oude gedragen schoenen kunnen belangrijke informatie verschaffen omtrent het looppatroon.
Maatsteunzolen zijn er in tal van uitvoeringen die afhankelijk zijn van het beoogde doel en het type schoen. Na het afleveren van de maatsteunzool wordt een schoenadvies gegeven en een datum gepland voor de controleafspraak.

6.2 Maatvoetbedden in sportschoenen

Frequent geven mensen overbelastingsklachten aan als gevolg van het sporten, zonder dat er sprake is van een duidelijke voetpathologie. Na beoordeling van de voeten en het gangbeeld kunnen adviezen gegeven worden over de eigenschappen waaraan de sportschoen moet voldoen. Tevens leidt een juiste ondersteuning met een adequate drukverdeling vaak tot klachtenvermindering. Met name sporters met recidiverende enkelklachten ten gevolge van een standafwijking kunnen vaak goed geholpen worden met een maatvoetbed.
Met name voor sporters met recidiverende klachten is het zinvol om het looppatroon nader te analyseren (14).
<<     Inhoud    >>