<<     Inhoud    >>3.1 Algemeen

De confectieschoen kent een drietal functies: ondersteuning, bescherming tegen invloeden van buitenaf en cosmetiek. De schoen wordt over een universele leest gemaakt. De industrie schenkt hierbij zeer veel aandacht aan de cosmetiek. Het resultaat is dat confectieschoeisel in het algemeen een matige pasvorm heeft voor de individuele gebruiker. Bij vrouwen is de pasvorm vaak slechter dan bij mannen. De keuze van het schoeisel zou voornamelijk bepaald moeten worden door het gebruiksdoel. Wanneer veel gelopen moet worden, is een stevige schoen die de voet in neutrale positie houdt nodig.

3.2 Belangrijkste schoenonderdelen en functies

- Geleng Bij een schoen dient het geleng stevig te zijn en niet door te zakken.

- Contrefort (hielstijf) Vormvast materiaal tussen bovenleer en binnenvoering rondom de calcaneus.

- Slot Ook dit geeft houvast aan de calcaneus en voorkomt het slippen van de voet uit de schoen.

- Inschot Bij open schoen bepaalt het inschot de ruimte die er is om de voorvoet in de schoen te krijgen.

- Sluiting Een goede sluiting ligt over de gehele wreef. Met een vetersluiting is de druk het best te verdelen. De contrefort, het slot, het inschot en de sluiting bepalen tezamen de fixatie van de voet in de schoen.

- Hakhoogte De afstand tussen de bodem van het hielbed en de vloer. Belangrijker echter is de hielheffing. Dit is de hakhoogte minus de zooldikte en bepaalt dus hoeveel hoger de hiel staat dan de voorvoet. Bij herenschoeisel wordt in het algemeen uitgegaan van een hielheffing van 1,5 à 2 cm; bij damesschoeisel van 2 à 3 cm.

- Teensprong De teensprong is de afstand van de top van de zool tot aan de vloer. Hoe hoger de hak, des te minder de teensprong.

- Balpunt Bij de normale afwikkeling is dit het buigpunt van de schoen.

- Neusversteviging Stevig materiaal tussen binnenvoering en overleer ter hoogte van de top van de schoen.


3.3 Pasvorm

Een goede pasvorm is van belang bij het voorkomen van voetklachten. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor kindervoeten (4.2). Van belang is dat de voorvoet drukvrij tegen de schacht ligt en dat er een 'overmaat' is van ongeveer 10 millimeter. Modieus schoeisel, met name geldt dit voor damesschoeisel, heeft vaak een spitse neus. De tenen worden hierdoor naar elkaar toegedrukt, hetgeen het ontstaan van een hallux valgus bevordert. Tevens ontstaan vaak drukplekken met eeltvorming en clavi, aan de mediale en laterale zijde van respectievelijk de mediale en laterale bal van de voet. Rond de hiel moet de schacht goed aansluiten (hielslot). Hierdoor wordt slippen in en uit de schoen voorkomen.

<<     Inhoud    >>